HIER DENKT U KANKER VAN TE KRIJGEN !!

Van Facebook tot pindakaas en cosmetica, je schijnt tegenwoordig overal kanker van te krijgen. Het staat in de krant, of op internet en vaak zijn het ongegronde berichten: het onderzoek is alleen bij dieren gedaan, het bewijs is te mager of tegenstrijdig met eerder onderzoek. Maar toch, ze blijven hangen in het hoofd van de lezer.

De enquêteresultaten in de krant op de Volkskrant-site worden gepubliceerd, maken duidelijk dat medische berichtgeving, in de ogen van artsen, nog te vaak onjuist is of te kort door de bocht.

Wat voor effect dat kan hebben, blijkt uit (deels) ongepubliceerd onderzoek van hoogleraar Bart Kiemeney. Hij stelde 4300 patiënten (met vijf typen kanker) de vraag:

‘HEEFT U ENIG IDEE WAARDOOR U kanker HEEFT GEKREGEN ?”

1 op de 5  had een vermoeden. Wie niets invulde, had mogelijk gewoon gelijk, want de ziekte is meestal een speling van het lot.

OUDERDOM is een risicofactor, erfelijke aanleg kan meespelen. Ongeveer 40 procent van de kankergevallen wordt veroorzaakt door factoren die we kunnen beïnvloeden: ROKEN werd terecht vaak genoemd en ook ALCOHOL, OVERGEWICHT en contact met GIFTIGE STOFFEN. Maar de lijst met antwoorden telt ook een flink aantal oorzaken waarvoor het fundament totaal ontbreekt. En waarbij je je afvraagt:    Hoe kómen patiënten erbij? ‘Ergens gelezen’, schrijven ze. Hieronder een bloemlezing.

 

Sterilisatie

Fietsen

Zoetstoffen

Teveel tomaten gegeten

Botbreuken

Onzorgvuldig behandelde wespensteek

Te hete douches

De koelkast

Jojoën door diëten

Drop

Hoogspanningsmasten

Spiraaltje

Computerwerk

Lekkende balpen in de broekzak

 

DE MEESTE GENOEMDE ANTWOORDEN:

 

Stress, onverwerkt verdriet

Medicijnen, zoals antibiotica, pijnstillers en bloeddrukverlagers

Te veel koffie

Niet vaak genoeg geplast

Shampoo/haren geverfd

Autorijden

Te weinig drinken

Val, ongeluk, blauwe plekken